Laat muziek beweging in je leven brengen !

Introductie

Bij ‘dansen’ denkt men vaak aan een balletvoorstelling of stijldansen. Dat zijn de meest formele dansvormen. Maar het bewegen op muziek – ritme en melodie – hoort bij onze vroegste (onbewuste) herinneringen. In de baarmoeder worden we namelijk met de beweging van de moeder gewiegd op het ritme van de hartslagen en de 'melodie' van de ingewanden: het bloed in de aderen, het eten in de buik. Jonge kinderen gaan uit zichzelf bewegen bij het horen van muziek en klappen met hun handen. Het is één van de eerste vormen van zelfexpressie, nog voordat een kind een woordenschat heeft opgebouwd en zichzelf via praten kan uitdrukken.

Site introductie

Deze primaire vorm van expressie en communicatie wordt in biodanza ingezet om plezier te beleven en tegelijkertijd verbindingen te maken: met jezelf (je emoties, je levensvreugde, je kwaliteiten) en met de medemens. Lees meer onder waarom.

dans van het leven

Het voorvoegsel ‘Bio’ komt van ‘bios’, dit betekent ‘leven’. ‘Danza’ kan uitgelegd worden als ‘betekenisvolle beweging’ of een dans. De term ‘Biodanza’ komt neer op ‘Dans van het Leven’.

opzet Biodanza-sessies

  • Het dansen duurt circa 1,5 uur en heeft een vaste opbouw: je begint met rustig bewegen om erin te komen, het tempo wordt opgevoerd en nog eens opgevoerd, om daarna tot een ‘cool down’-gedeelte over te gaan en met matig geanimeerd bewegen te eindigen.
  • De muziek is zeer gevarieerd: pop, rock, jazz, klassiek, modern, Zuid-Amerikaans, Afrikaans en meer.
  • Je danst afwisselend individueel, in tweetallen, in de cirkel en soms in kleine groepjes.
  • Als leidraad wordt voor iedere oefening een kort uitleg en een demonstratie gegeven, waarna je uitgenodigd wordt om het op je eigen wijze te doen.

voor wie?

Voor mannen en vrouwen van alle leeftijden, danservaring of –vaardigheden zijn niet nodig. Doe mee als je graag op muziek beweegt of zou willen bewegen, ook als je het spannend vindt om jezelf op de dansvloer te laten zien of met anderen te dansen. Met deze methode kun je namelijk het plezier in dansen beleven, de pret met anderen (leren) delen en je zelfvertrouwen versterken!

achtergrond

De grondlegger van de Biodanza-methode is Rolando Toro Araneda, een in Chili geboren pedagoog, psycholoog, kunstenaar, dichter en levensgenieter. Tijdens zijn werk met psychiatrische patiënten begon hij in 1968 te onderzoeken hoe muziek en beweging de gemoedstoestand beïnvloeden. Zijn doel was het bevorderen van (fysieke en mentale) welzijn en welbehagen. Goede balans tussen activering en tot rust komen en op affectieve wijze met elkaar omgaan bleken daar van wezenlijk belang voor te zijn. Door jarenlang met uiteenlopende groepen proberen, observeren en her-proberen heeft hij de Biodanza©-methode ontwikkeld.

Rolando Toro was later actief ook in Argentinië, Brazilië en Italië. Inmiddels wordt Biodanza in meer dan 50 landen gegeven, vooral in Zuid Amerika en Europa, maar ook in Zuid-Afrika, Israël en Japan. In Nederland is Biodanza ca. 16 jaar geleden geïntroduceerd.

Silhouettes

Sillhouettes