Laat muziek beweging in je leven brengen !

Rivka Bergshoeff

Graag wil ik met Dansbeleving de fantastische methode van Rolando Toro, Biodanza ©, voor een breed public toegankelijk maken. Met veel plezier begeleid ik laagdrempelige dansavonden, waarbij men door lekker bewegen op muziek kan ontladen, de pret met anderen delen en vooral de batterij weer opladen. Geweldig goed voor je gezondheid en voor je stemming!

achtergrond en kennismaking met Biodanza

Opgeleid als architect aan de TU-Delft en als stedenbouwkundige werkzaam geweest, daarnaast van jongs af aan heel graag gedanst: klassiek ballet, flamenco, volksdansen, vrij dansen, stijldansen. Maar met drie kinderen en een drukke baan kwam het er later nooit meer van.

Begin 2009, kort nadat mijn man aan kanker overleed, kwam ik in het gips en moest ik wekenlang stil liggen/zitten. Toen verzuchtte ik tegen een vriendin: ‘wat zou ik het heerlijk vinden om weer eens te gaan dansen, maar dat kan nog maanden duren.’ Die vriendin vertelde me over Biodanza, waar je geen vaste danspasjes had maar ‘net zo mag bewegen als je zelf wilt of kunt’. Enkele weken later, toen het loopgips eraf mocht, stond ik naast haar op de dansvloer voor mijn eerste Biodanza-avond. Ik was meteen verkocht, dat was precies het medicijn dat ik nodig had. De affectieve omgang met elkaar op de dansvloer deed me goed. En door het plezier in dansen kreeg ik steeds meer zin in het leven.

ervaring en opleiding

Na ruim vijf jaar Biodanza in een wekelijkse groep begon ik in september 2014 met de Biodanza-opleiding in Eindhoven. Na het afronden van het driejarige theoretische gedeelte heb ik in MFA De Poorten een jaar lang les onder supervisie gegeven. Inmiddels geef ik drie jaar les.

Het onderwerp van mijn eindscriptie was: 'Biodanza en Vertrouwen, in jezelf en in de ander', met het presenteren ervan heb ik in november 2019 de opleiding formeel afgerond.

trainingen

Naast de basis-opleiding voor docenten heb ik de volgende trainingen met internationaal bekende docenten gevolgd:
- Tribal Gatherings / zomer workshops (docent: Antoinette Lorraine, Engeland)
- Biodanza for Children and Teenagers (docent: Alejandro Balbi Toro, België)
- Radicalisation of Progressivity (docent: Antonio Sarpe, Portugal)
- Biodanza for Children, Teenagers and Families (docent: Monica Turco, Italië)
- Key-dances of the Five Lines (docent: Helene Levy Benseft, Frankrijk)

Momenteel ben ik bezig met de jaartraining Biodanza en karakterstructuren (docent: Yvonne Sep, Nederland/Spanje).

Rivka Bergshoeff

Silhouettes

Sillhouettes